Luizenmoeder moeheid?

Het blijft een fenomeen: “De Luizenmoeder”. De kijkcijfers van seizoen 1 verbaasden iedereen en brak record op record. Nu is er dat langverwachte tweede seizoen. Volgens de makers ook het laatste. Kan dat gigantische succes ook een tweede seizoen standhouden? Ik had wel gedacht dat het weer hoge cijfers zouden worden, maar dat de grens bij de tweede aflevering de 5 miljoen kijkers (inclusief ‘uitgesteld kijken) zou doorbreken was niet in me opgekomen. Maar het lijkt ook wel écht de top te zijn.

AVROTROS / Elvin Boer

Met de derde aflevering zijn de kijkcijfers iets gedaald. Nou ja, iets… Er keken zo’n slordige 700.000 kijkers minder! Heel tv-makend Nederland zou willen dat ze zoveel kijkers kwijt zouden kunnenraken. Maar ook voor De Luizenmoeder is dit echt heel wat. Wat is er aan de hand?

De concurrentie op de andere netten was niet anders dan normaal en ook verder waren er geen vreemde omstandigheden. Nee, dit heeft echt met de inhoud te maken. De aflevering getiteld ‘Fons de Poel’ was namelijke iets ‘grimmiger’ dan kijkers tot nu toe gewend waren. 

Natuurlijk zaten er nog genoeg leuke momenten en pinnige quotes in (Juf Herma: “Nu is het nog IS, straks is het porno”), maar een aantal dubieuze momenten mij en heel veel andere vaste kijkers kromme tenen bezorgd. Zoals een scene waarin schoolhoofd Anton op dubieuze wijze (met een blokfluit) net iets te dicht en net iets te lang bij Hannah een vies dansje opvoert. Zo’n scene zou je eerder verwachten in een absurdistische comedy, zoals Jiskefet. En daar is niet direct een miljoenenpubliek voor. 

Het lijkt erop dat de schrijvers de karakters dit seizoen een beetje ‘over de top’ hebben geduwd. En dat haalt het ‘lieve’ er een beetje vanaf. Het aantal harde grappen en grove opmerkingen is gegroeid en ook lijkt het alsof er meer scenes en verhaallijnen tussen de leraren onderling zijn. Terwijl de meeste kijkers de serie juist volgen vanwege herkenbare scenes tussen de ouders en leraren.

Het is misschien muggenziften, want er kijken nog steeds ruim 4 miljoen mensen en de serie is nog steeds het grootste succes van NPO3 ooit. Maar deze sterke kijkdaling valt niet te ontkennen. Als de makers willen dat de serie als een ‘mythische’ reeks de tv-geschiedenis ingaat, dan is dit inderdaad het moment om er een punt achter te zetten.